holland op zijn mooist

Rob Houdijk

http://hollandopzijnmooist.nl/schilders/rob-houdijk/

Schermafbeelding 2015-10-23 om 14.21.27Rob Houdijk behoort sinds jaar een dag tot de top van de Nederlandse impressionisten. Vorig jaar deed hij mee aan de Schildersweek te Domburg, en ook dit jaar zal hij weer in Walcheren komen schilderen en exposeren. Houdijk: “Dat is altijd weer een feest. Ik ga een flink aantal werken – ook beelden – exposeren en een deel daarvan wordt ter plaatse in en om Domburg gemaakt.”

Houdijk kiest zijn motieven intuïtief. “Ik zie een beeld voor me, een stuk strand, het duin, en krijg meteen een ingeving van wat ik wil schilderen. Ik denk daar dan verder niet te bewust over na, want meestal zijn die eerste ingevingen de beste.”

Natuurlijk brengt het en plein air-schilderen technische en praktische beperkingen met zich mee. Schilderen in olieverf is technisch best een ingewikkelde aangelegenheid. Houdijk: “Denk alleen maar aan het formaat. 50 x 60 cm is wel het grootste formaat dat je helemaal in de open lucht kunt maken. Ik moet wel zeggen: soms leg ik een laatste hand aan een werk in mijn atelier. Het is verder ook een kwestie van goed voorbereiden.” Soms maakt Houdijk ook landschapschilderijen in grotere formaten. “Maar ik maak dan eerst tekeningen en olieverfschetsen ter plaatse. Het grote werk maak ik aan de hand daarvan in het atelier.”

In de natuurschilderen past niet bij elke schilderstijl. “Nee, het moet bij de aard van je werk passen,” zegt Rob Houdijk. “Ik ben altijd in de eerste plaats geïnteresseerd in de menselijke interactie als inspiratie voor en onderwerp van mijn werk. Maar ook het landschap, de natuur, is een geweldige bron. De spontaniteit van het plein-air-schilderen past bij me. De tol is dat er wel eens iets niet lukt. OK, dat zij zo.”

Op de website van Rob Houdijk (www.robhoudijk.nl) ziet men dan ook als zijn motto: ‘Liever een mislukking dan een niet gewaagde kans.’ Wie wil kan op de site nader kennis maken. Sla vooral niet het filmpje over waar de kijker in 1 minuut tijd meegenomen wordt in een uur of 2, 3 virtuoos schilderen. (AvG, eerder verschenen in St2000mag)